Revista online Articole Zâmbetul înfrângerii

Zâmbetul înfrângerii

-

promovare online

Șahul nu e sport de contact. Da, se mai întâmplă ca pionii să se atingă între ei când sunt schimbați. Da, uneori amatorii mai lovesc regele cu tura când fac rocada. Dar în general, șahul nu e un sport de contact. Cu toate acestea, virusul nu îi mai lasă pe jucători să se apropie între ei.

Admit, în ritualul unei partide de șah e un moment definitoriu care presupune contactul fizic. E acel moment de mare simplitate și măreție totodată când întinzi mâna adversarului și cedezi partida. La fotbal, fluieră un arbitru și totul se sfârșește, pleci abătut la vestiare; cel mult, poate mai capeți uneori o palmă pe spate, de încurajare. La box, sună un gong sau îți sună apa-n cap și ți se lasă perdeaua pe care tu o confunzi cu podeaua. Dar la șah întinzi mâna spre adversarul mai bun și dacă mai ai putere, zâmbești. Nu știu cu ce ar putea fi înlocuit acest gest deocamdată așa încât șahul să rămână un sport perfect aseptic; poate doar dacă zâmbetul cedării e omologat și devine obligatoriu și învelește și mâna care ar fi trebuit să se întindă, dar nu o mai face. Atunci șahul ar emigra cu totul în lumea paralelă a non-atingerii.

Foto: bakuchessolympiad.com

Înainte, Botvinnik se antrena punându-și secunzii să fumeze. El nu era fumător, dar dorea să devină imun la toate fumurile adversarilor săi. Pe vremea lui, într-o intimitate azi pierdută definitiv, jucătorii puteau să își aprindă o țigară la masa de joc, însoțind solitudinea fumatului cu solitudinea gândirii. De la o țigară la interzicerea tușitului în timpul partidei drumul e lung, dar a fost parcurs repede.

Cu toate aceste sacrificii, ca într-o combinație cu gaură, șahul pierde. Un vânt puternic pornit de la azimut a pus la pământ copacii tundrei și toate concursurile de șah. E vânt de virus, a cărui expirație poate dura luni sau ani. Șahiștii s-au refugiat în catacombele internetului. Partidele lor au devenit mai iuți și mai violente. Unii nu își mai ating aici nici numele. Au avataruri războinice, pe zi ce trece mai notorii. Au dispărut olimpiadele, orașele unde ar fi trebuit să se țină sunt pustii și dezolate. Masa la care trebuia să se joace titlul mondial la șah e acoperită de praf. În schimb, în întuneric, clipesc luminițele serverelor.

Șahistul e singur acum. Departe sunt adversarii, departe arbitrii, antrenorii și coechipierii. Turneele se țin de la distanță. Acum, secundul șahistului e computerul. Cu cât e mai puternic procesorul, cu atât secundul electronic e mai bun. Și nici nu mai are rost să fie pus să fumeze. Analiza post-mortem a partidei se face tot la computer, pe Zoom eventual. Înainte, după rundă, jucătorii ieșeau, pe grupuri afine și pe prietenii, la o cină și la un pahar. Se revedeau după câteva luni sau ani și mai schimbau între ei și altceva în afară de mutări: o vorbă de duh, o replică, o impresie sau o informație. Până recent, în ziua liberă a unui turneu, Carlsen și ceilalți juni care domină șahul de azi se adunau să bată mingea, să alerge, să se întreacă și la sporturile fizice. Sau ieșeau să viziteze locurile faimoase din apropierea locului în care se desfășura turneul. Șahul era și un mod de a face turism, dar și turismul suferă.


PROMOVARE ONLINE:

promovare online


Oamenii nu știu că de fapt marea spaimă a șahiștilor nu este virusul, fie el și cu coroană de damă sau rege. Marea teamă a șahistului este mutarea următoarea a adversarului. Izolarea jucătorilor n-a început de când de voie, de nevoie, a decretat-o federația mondială de șah, ci de pe vremea lui Akiba Rubinstein, care muta și apoi se refugia în celălalt colț al încăperii de unde urmărea de la distanță, rozându-și o unghie, mișcările adversarului său.

Însă undeva, departe de vigilenții ochi ai poliției non-contactului, membrii Rezistenței șahiste se pregătesc de luptă. În parc, doi șahiști clandestini scot piesele dintr-o pungă. Tabla de joc nu atinge un metru și jumătate, dar celor doi nu le pasă. Alături de ei, e eternul chibiț prins și el de fiorul partidei care stă să înceapă. Albul mută, negrul dă replica. Mai apare un chibiț. Gândurile și calculele celor din jurul mesei se împletesc acum în voie între ele, într-un văzduh lipsit de virusuri.


PROMOVARE ONLINE:

promovare online

Ionut Iamandi
Ionut Iamandi
Ionut Iamandi este jurnalist la Radio Romania Actualitati cu o experienta de presa de peste 25 de ani. A fost Redactor la sectia romana a BBC World Service de la Bucuresti si Londra si redactor sef la adevarul.ro comentator pe teme de actualitate si istorie recenta la saptamanalul cultural Dilema Veche si la revista Historia. Autor al volumelor “Anul electoral 1946. PCR in campanie la radio” – editura Vremea 2019 si “Saptamani interioare. Jurnal de coronavirus” – editura Eikon 2020.

Ultimile postari

Albastru de Elada

Poți să nu fi mers niciodată în Elada: nu-i nimic, vine ea la tine. Dacă nu cumva deja a...

UN COPIL SPECIAL: IONUȚ MIHNEA OGNEAN – CAMPION MONDIAL ȘI EUROPEAN LA ȘAH

Pe 11 august când scriu aceste cuvinte este Ziua Internațională a Fiului și Fiicei. Asta înseamnă că fiecare dintre noi...

Revista online Chess Corporate Pallas Athena – Numarul 1 – 23 iulie – 6 august 2020

Numarul 1 / 23 iulie - 6 august 2020 Cuprins: Umor: Consultanți de afaceri, lorzi și alte...

Transformarea

Într-o dimineață, Igor Șansa se trezi metamorfozat într-un pion. La început, nimic nu i se păruse neobișnuit. Când a deschis...
promovare online

Breaking news. Primul campionat mondial de șah corporate are loc în noiembrie!

BREAKING NEWS! PRIMUL CAMPIONAT MONDIAL DE ȘAH CORPORATE ARE LOC ÎN NOIEMBRIE ! Federația Internațională de Șah are bucuria de...

Breaza – privire optimistă Iulie 2020

- De ce pe pancarta de la intrare în Breaza scrie „stațiune turistică de interes local și nu pur...

Festival Chess Corporate Pallas Athena

Lista participantilor la Festivalul Chess Corporate Pallas Athena, Editia a III-a

In acesta pagina vor fi listatate: organizatiile participante, impreuna cu...

Concurs pictura pe teme de sah, Editia a II-a

Lucrarile inscrise in concursul de pictura pe...
promovare online
- Advertisement -

Chess Business Clubclub dezvoltare personala
Despre sah si business, networking