Stiri Stiri interne sah Surpriză mare la Oradea: Favoritul abia pe 3

Surpriză mare la Oradea: Favoritul abia pe 3

-

promovare online

Octombrie 2020
Vlad Jianu a câștigat, cu 7 puncte după 9 runde, Memorialul Mihai Carțiș, de la Oradea.
Pe locurile următoare, tot cu 7 puncte, au fost Mihnea Costachi și Liviu – Dieter Nisipeanu.
Legat de această competiție, Dan Raț, maestru FIDE și organizatorul turneului, ne-a acordat un interviu.
– Cum apreciați, în general, această ediție?
– În condițiile pandemiei, am avut emoții înainte de începerea turneului. Însă, din fericire, toată lumea a respectat, cu strictețe, măsurile anti-Covid. Astfel, totul a mers conform programului inițial.
– Apreciați faptul că a fost o surpriză faptul că Nispieanu nu s-a impus în final?
– În condițiile în care a fost o mare perioadă fără turnee, jucătorii au simțit, cu siguranță, lipsa jocului. În aceste condiții, nu cred că se poate vorbi de surprize. Ne bucurăm că am reușit să îl aducem pe Dieter în Oradea.
– Cum comentați șahul online în comparație cu șahul la tablă, față în față?
– Șahul online nu are nicio legătură cu șahul la tabă. Cred că cei mai mulți jucători văd șahul online ca pe o oportunitate de antrenament.
– Ce ne puteți spune despre istoria competiției?
– Turneul se află doar la ediția a IV-a însă a crescut enorm în atât de scurt timp. Legat de istoria competiției trebuie să vă spun că , nimic nu ar fi posibil fără ajutorul inimosului Dan Carțiș, sponsorul turneului.
– Mulțumesc mult. La final, cum comentați viitorul turneelor de șah în țara noastră, în viitoarele luni de zile ?
– La cum evoluează pandemia, greu de crezut că vor mai putea să fie organizate alte concursuri de șah în România, din păcate.
Așadar, marele favorit al competiției de la Oradea, marele maestru internațional Liviu-Dieter Nisipeanu a terminat abia pe locul 3.
Ce ne spune asta?
În primul rând, se vede clar lipsa competițiilor de valoare din ultimele luni, din cauza pandemiei.
Pentru cititorii care nu au foarte multe date despre domnul Nisipeanu, trebuie să vă spunem că de numele său este legat cel mai mare succes din istoria șahului din țara noastră. Este vorba de cucerirea medaliei de aur la Campionatul European de Șah din Polonia. Turneul a avut loc la Varșovia, în anul 2005.
Un an mai târziu, Nisipeanu îl înfruntă, de data asta la București, pe campionul mondial de la acea vreme, Veselin Topalov. După o luptă pasionantă, desfășurată pe durata a patru partide, Topalov s-a impus cu scorul de 3-1.
Acum, legat de Oradea, vă rog spre final să îmi dați voie să fiu puțin sentimental. Am vizitat, cu mare plăcere, orașul Oradea, cu ani în urmă. Am fost trimis acolo de Agenția Națională de Presă AGERPRES, să transmit știri, reportaje, interviuri, despre un concurs important de …polo pe apă. Țin și acum minte atmosfera elegantă din oraș, construcțiile impresionante, dar și mâncarea s foarte bună, servită în porții impresionante, de la hotelul unde eram cazați, un fel de pensiune de mari dimensiuni.
Tare mult îmi doresc să revăd orașul cum arată în anul de grație 2020.
Aristotel Bunescu -UZPR

Aristotel Bunescu
Aristotel Bunescu
Aristotel Bunescu Aristotel Bunescu a condus, în calitate de redactor șef, ziarul național Tineretul Liber; a lucrat peste 30 de ani la AGENȚIA NAȚIONALĂ DE PRESĂ AGERPRES, la departamentele politic, cultură, sport; este realizator de emisiuni de radio și televiziune, a scris la agențiile naționale de presă AM PRESS, AMOS NEWS, MAGNA NEWS, etc A avut rubrică de artă și cultură în revistele NAȚIUNEA, TOP BUSINESS și OPINIA NAȚIONALĂ. Deține mai multe premii de presă, vorbește la vernisaje de artă plastică și la alte evenimente culturale, sportive, sociale. Pentru asta are colecție de … papioane. A scris mult despre evenimentele muzicale de la Ateneu, Conservatorul București, Operă și Operetă, concertele de la Sala Radio, despre scriitori, actori de teatru și cinema, sculptori și dansatori. Peste două decenii a fost gazetar pe probleme internaționale, făcând numeroase călătorii la instituțiile europene unde a fost corespondent special la Consiliul Europei și NATO. În prezent este: Președintele Departamentului de Critică și Istorie a Artei, din cadrul Uniunii Creatorilor Profesioniști Editor la Agenția de presă culturală și sportiva Date de contact: Email: aristotel.bunescu1@gmail.com Tel: 0724394318

Postări recente:

Colegi de deces

Mereu mi s-au părut nefirești decesele scriitorilor - și ale unor personalități publice în general - întâmplate în momentele...

Comunicat de presa posteveniment

Motto: “Întreprinderea de afaceri are două - și doar două - funcții de bază: marketing și inovare. Marketingul și...

Varianta Leningrad

Ce este "Varianta Leningrad"? Dacă vrei să afli detalii, completează formularul de mai jos și te vom ține la curent...

Lansare de carte: VISUL DE A FI JURNALIST

Doamnelor și domnilor, Azi, pe la ora 18,00 trecute fix, vă rog insistent să nu vă faceți niciun program. Iar...
promovare online

Primul doctor de șah în România

Am avut marea șansă să o văd pe Teodora Velea primul doctor de șah din țara noastră. Este un...

SE FORMEAZĂ O STEA DE TELEVIZIUNE – ARINA DELCEA

Doamnelor și Domnilor, Atenție mărită! Vă rugăm insistent să vă opriți din preocupările dumneavoastră cotidiene și să ne acordați câteva...

Festival Chess Corporate Pallas Athena

Turneu corporate șah online

Participa la European Online Corporate Championship si poti castiga...

Calendarul Festivalului Chess Corporate Pallas Athena, Editia a III-a

Perioada de concedii se apropie de final. Festivalul Chess Corporate...
promovare online
promovare online:

Chess Business Clubclub dezvoltare personala
Despre sah si business, networking