Revista online Articole Pasiunea pentru „şahul cu bile”

Pasiunea pentru „şahul cu bile”

-

promovare online

Pasiunea pentru snooker nu are vârstă, iar ca jucător, arbitru, antrenor sau simplu spectator nu ieși niciodată la pensie. La fel ca şi doamna Voica Maria Pușcașu, acum în vârstă de 83 de ani, care a fost arheolog, o meserie pentru toată viața.

Doamna profesor doctor Pușcașu a început prin a fi spectator. Fără să cunoască regulile, care, între noi fie spus, nu sunt chiar simple. Drept pentru care, ambițioasă că spectatorii pe care îi vedea cu sutele în sală erau avizați şi înțelegeau ce văd, a pus singură mâna pe un regulament al jocului de snooker (45 de pagini în limba engleză) ca să priceapă şi ea ce se petrece la masa de joc.

Şi pentru că nu i-a mai fost suficient ceea ce vedea „live”, a vrut să ţină minte ceea ce urmărea în direct. Aşa că, stângace, a început să înregistreze meciurile de snooker din 2007. Ulterior, a ajuns să facă şi mici montaje video, să înregistreze cu patru recordere, pentru ca nu cumva să piardă meciuri care se disputau simultan pe canale TV diferite. Timp de 10 ani, nu a scăpat niciun meci difuzat la televizor.

Din 2017 a început să înregistreze meciuri selectiv. Nu de alta, dar risca să trebuiască să se mute într-o casă mai mare, unde să depoziteze atâtea DVD-uri.

Acum poate recunoaşte un jucător numai dacă-i vede mâna pe masă, îi cunoaşte la perfecţie pe toţi profesioniştii, le ştie stilul la fiecare, are preferinţe, iar cel aflat în top este Ronnie O’Sullivan, cel care, la 44 de ani, a reuşit să câştige cel de-al şaselea titlu mondial, confirmand, dacă mai era nevoie, că este cel mai talentat jucător de snooker din toate timpurile.

Doamna profesor Puşcaşu iubeşte, din toată transmisia unui meci, mai ales „muzica” bilelor pe masă, zgomotul bilei lovite de tac, zgomotul ciocnirii dintre două bile, zgomotul bilei care intră în buzunar, chiar şi zgomotul bilei care se loveşte de mante. Dar ce a atras-o din start a fost eleganţa jocului. Jucătorii, îmbrăcaţi impecabil, păreau că dansează în jurul mesei.

Voica Puşcaşu a reuşit chiar să găsească o asemănare între arheologie şi snooker, şi anume „permanenta noutate a situaţiei de pe masă”. Şi are dreptate, pentru că, la fel ca la şah, masa/tabla arată la fel numai la începutul meciului. Iar la snooker, unde masa are 3,60 m. lungime pe 1,78 m. lăţime, diversitatea situaţiilor dintr-un meci este, practic, infinită. Cele 22 de bile din jocul de snooker nu vor fi niciodată în aceeaşi poziţie în două meciuri diferite nici după prima lovitură, aşa că jucătorii au mereu în faţă o poziţie a „pieselor”, adică a bilelor, cum nu a mai existat vreuna vreodată în istorie, decât, poate, cel mult asemănătoare.

Iată ce face atât de spectaculos, printre altele, jocul de snooker. Adaptarea permanentă a jucătorilor la o situație cu care nu s-a mai întâlnit nimeni, niciodată. Iar precizia loviturilor, stăpânirea de sine, condiția fizică şi, mai ales, autocontrolul psihic trebuie să fie la cote înalte pe toată durata unui meci, care poate dura ore în șir. Şi, la fel ca la șah, jucătorul de snooker trebuie să „calculeze” 2-3 „mutări” înainte, pentru a putea construi ceea ce se numeşte un break, adică o succesiune de lovituri reuşite, cu bile introduse în buzunar. Fiecare lovitură o pregăteşte pe următoarea, iar, în snooker, „cum îţi aşterni, aşa dormi”, adică pe cât de bine execuţi o lovitură, pe atât următoarea va fi mai uşor de executat.

În august 2020, doamna Puşcaşu a făcut un gest de o uriaşă generozitate şi un imens altruism. Domnia sa a dăruit o mare parte din „istoria” vizuală a snookerului clubului de snooker RST din Bucureşti, astfel încât atât antrenorii, cât şi jucătorii şi arbitrii să aibă acces la meciuri, să înveţe şi să aplice tehnici şi procedee pe care profesioniştii snookerului le-au dus la rang de artă.

Dar, pe larg, despre pasiunea pentru „şahul cu bile” a doamnei profesor doctor arheolog Voica Maria Puşcaşu, în interviul următor.


Bogdan Gamaleţ
Bogdan Gamaleţ
Jurnalist, cu experienţă de peste 20 de ani, antrenor şi arbitru internaţional de snooker, specialist în comunicare, coaching, NLP. Master în Comunicare şi în Psihologie, doctorand în Comunicare. Fost producător şi prezentator ştiri Prima TV, fost redactor-şef, producător şi prezentator ştiri română şi engleză Realitatea TV, moderator matinal TVR1, realizator emisiunea “Cauză şi efect” N24.

Postări recente:

Gerda Taro și moștenirile ei

Ca să-și descrie selecta colecție „Musai”, editura Art spune așa: găsiți aici, în această serie, cărțile care trebuie citite...

Partida lui Dumnezeu

- Antiphlogistine, periosteum, takadiastase, plasmon, ambrosia, Threlkeld, streptococcus, staphylococcus, micrococcus, plasmodium, Mississippi, Freiheit, Philadelphia, Cincinnati, athletics, no war, Etchenberg,...

Comisia Șah Online: România învinge Kazahstan

28 septembrie 2020 Știu, este o zi specială, analizăm rezultatele de la alegerile locale pe tot teritoriul României. Dar, nu trebuie...

Cea mai lungă partidă de șah din istoria modernă a avut peste 20 de ore

26 septembrie 2020 Mai mulți cititori fideli, ori ocazionali ai revistei noastre online de șah, cultură și business au solicitat,...
promovare online

Andrei Dunuță: ,,Șahul este o metaforă a vieții și a business-ului”

București, 25 septembrie, 2020 Domnul Andrei Dunuță m-a cucerit la lansarea revistei noastre. Prin urmare am dorit mult să vă prezint...

Reporterul grizonat

Cine nu are bătrâni, să-și cumpere. Zicala se adeverește încă o dată, recitind reportajele lui Felix Brunea-Fox. Reporterul grizonat...

Festival Chess Corporate Pallas Athena

Turneu corporate șah online

Participa la European Online Corporate Championship si poti castiga...

Calendarul Festivalului Chess Corporate Pallas Athena, Editia a III-a

Perioada de concedii se apropie de final. Festivalul Chess Corporate...
promovare online
promovare online:

Chess Business Clubclub dezvoltare personala
Despre sah si business, networking