Blog Lecția de șah

Lecția de șah

-

- Advertisment -

Acest articol face parte din concursul de eseuri pe teme de sah.

Marius ColtanScris de Marius Clotan, Profesor de limba și literatura română la Liceul Teoretic ”Joseph Haltrich” în Sighișoara, jucător și instructor de șah, încercând să transmită elevilor dragostea pentru poveștile lumii și pentru poveștile jocului minții.
Din 2015 sunt instructor de șah, în urma unui curs ținut la Iași. Totodata sunt legitimat la clubul ”Caissa”  din Miercurea Ciuc, având categoria I.


Mi-a cerut-o voalat, apoi din ce în ce mai insistent. În naivitatea ei, făcea planuri de mărire.
Se vedea amazoana neînfricată ce-și conducea trupele spre cetatea  mea aflată în derivă. Nu știu dacă ambiția ei era să ma învingă sau o făcea pur și simplu pentru a împărți universul prin care rătăceam ore în șir. Dacă dorea să îmi demonstreze că și ea poate sau chiar tânjea spre laurii învingătorului.

orange.roAm cedat în cele din urmă, acceptând să o introduc în minunata aventură a șahului. I-am spus mai întâi despre prințul despotic mereu pregătit să subjuge vreo țară, să omoare oameni nevinovați. I-am spus despre înțeleptul ce a știut să mute adevăratele războaie pe o tablă cu șaizeci și patru de pătrățele, despre înteresul prințului pentru acest joc care l-a făcut să renunțe la sabie, despre cum s-a grăbit să accepte propunerea de recompense a înțeleptului cu grăunțe pe tabla de șah, aflând în final că îi e dator acestuia producția de grâu pe cățiva ani.

O priveam fascinat. Nu mai aveam în fața mea amazoana gata de luptă, ci o fetiță cu ochii vii, sorbind cu nesaț cuvintele mele. Plină de nerăbdare, mi-a cerut să deschid table de șah. Am ascultat-o docil. Mi-a cerut să scot piesele din săculețul de catifea roșie. M-am opus, I-am cerut să cerceteze mai întâi locul bătăliei. M-a privit cu obidă, scoțându-mi limba, zicându-mi telegrafic:
– Șaizeci și patru de pătrățele, jumate albe, jumate negre
– ….câmpuri!

Nu înțelegea care era diferența. I-am zis că, dacă mâine voi construi o tabla cu șaizeci și patru de cercuri, pătrățelele ei ar dispărea, pe când câmpurile mele tot acolo ar fi. Argumentul meu a fost întâmpinat cu o altă privire crâncenă însoțită de un scos de limbă și o strâmbătură.

I-am cerut să închidă tabla de șah. A încremenit. Ochii i se scăldau în lacrimi. Ea, femeia inimii mele, devenise brusc copilul ce suferea cumplit pentru că i s-au luat jucăriile. Când i-am cerut să o deschidă din nou a reapărut soarele în privirea ei. Greșise! A devenit foarte atentă când a aflat că urmează să o învăț prima regulă: primul câmp din dreapta ei să fie alb. A rearanjat tabla, bucurosă de ceea ce a aflat.

– Dreapta, alb. Alb, dreapta!

I-am cerut să numere până la opt. Spre mirarea mea, s-a conformat, pronunțând sonor, rar, cifrele: unu, … doi… Am informat-o că tocmai mi-a spus liniile de pe tabla de șah. Am procedat la fel cu literele: A, B, C, D, E, F, G, H. Făcuse cunoștință cu cele opt coloane de pe tabla de șah. A stat puțin pe gânduri, apoi mi-a zis serioasă:

avanpremiera sahNoaptea suntem linii, ziua suntem coloane.
– Eu cred ca doar eu sunt linie. Tu ești diagonală, având în vedere că dormi cu capul pe perna ta și cu picioarele peste mine.
– Răule, nici nu sunt diagonale pe tablă

I le-am arătat. Nu înainte de a-i face cunoștință cu cele șaizeci și patru de câmpuri: a1, b3, e7. Și, mai ales, cu h1 și a8, câmpurile care vor trebui să stea mereu de-a dreapta ei.

A sărit ca arsă când a aflat că prima lecție s-a terminat. A redevenit amazoana gata de atac. Dorea să-și cunoască oștile. Privea cu subînțeles spre săculețul de catifea. Am înțeles că nu se va ridica de la tablă până nu va afla ce puteri au figurinele de lemn lăcuit. A fost foarte mulțumită aflând că regele, deși are coloanele, liniile și verticalele la dispoziție, se mișcă ca un moș gârbovit, putând fi mutat doar un pătrățel, spre deosebire de regină ( nu a vrut nici în ruptul capului să accepte termenul ”damă”) care are la discreție coloanele, diagonalele și liniile tablei.

Privirile ei poznașe mă făcuseră să mă opresc din ”predat”.

imperiale.ro – Regele astă e ca tine, moșule!

Mă ridicai de pe scaun, apropiindu-ma de ea. Capturai regina cu brațele mele pofticioase, șoptindu-i la ureche versuri de mult trăite:

M-aș deștepta să-mi spun numai de bine
Să văd lumină-n anul ăsta nou,
Să nu mai cred în falsele regine,
Să fiu nebun adus la rangul de erou.

Și-aș face așa, ca să îmi fie bine,
Pe câmpuri albe galopând din nou,
Să nu mai cred în șahuri la regine
Închise-n rama unui cernit tablou.

Plecat în cautarea unui bine,
Voi galopa prin negru și prin alb,
Voi regoni prin roiuri de albine,
Făcând să-mi fie-n suflet cald.

– Moșule, dă-mi drumul și treci la catedră, că mă iau pe mine căldurile!

Am continuat să-i vorbesc despre coloanele și liniile turnurilor, despre diagonalele nebunilor, despre saltul cailor ce cuprinde un pătrățel linie sau coloană și unul diagonală. Nu înțelegea de ce regina nu are puterea calului de a sări peste alte piese. I-am explicat că nici măcar regele-moș nu are această putere. Nu a fost mulțumită de această nouă regulă, dar a acceptat-o in final. Mult mai greu a fost să accepte că un banal pion, cel care e mai moș în mișcări chiar decât regele, deplasându-se doar un pătrățel , hai două la început, pe coloană, să dețină o astfel de putere, încât să se poată transforma în orice piesă când ajunge pe ultima linie. A acceptat cu greu faptul ca pot fi mai multe regine pe tablă, dar mereu un singur rege.

teilor.roI-am cerut să ne oprim, dar nici nu a vrut să audă. Aștepta cu nerăbdare momentul când piesele prind  viață și încep povestea pe eșichier. Puțin fâstâcită, mi-a cerut ajutor din priviri. Piesele ei erau niște bucăți de lemn neputincioase și nu Cozînzene, Cavaleri in armură, Cetăți luminoase, Episcopi înțelepți, Soldați inimoși gata să-și dea viața pentru Regele lor.

I-am explicat că albele vor sta pe liniile 1 și 2, iar negrele pe 7 și 8, apoi i-am cerut să facă ce fac eu. Pășeam de ceva timp pe acele pătrățele imaginare, când albe, când negre. Sufletul ni l-am deschis în câteva mutări, de mult uitate, iar acum sentimentele, gândurile, dorințele,frustrările stăteau descoperite, fără putință de eschivă.

Am renunțat la rocade inutile, schimbând locurile între noi: Eu-EA, EA-EU. Ne-am expus atacurilor din toate părțile. Am cutreierat tabla în lung și lat, în căutarea câmpului protector, iar când finalul părea inevitabil, am început să ne trimitem șahuri eterne. Nu am pășit niciodată pe câmpurile finale, căci nu doream să ne transformăm într-un eu necunoscut și o ea pierdută. Doream să trăim, iar și iar, cu fericirea rocadei efectuate la timp! Mi-aș fi dorit o deschidere clasică, dar m-a surprins cu un gambit la mine. Mi-a ocupat coloana, mi-a blocat diagonalele, și mi-a capturat caii. Am reușit să mă salvez printr-un en passant, transformându-mă într-un nebun de culoare diferită.

Cine a câștigat partida?

Știu doar că nu a pierdut nimeni. Și nu pentru că s-ar fi terminat remiză. Dincolo de lupta propriu-zisă, șahul e o poveste. A început cândva cu a fost odată, cu o așezare alambicată de piese, cu o mutare de pion marginal, cu o săritură strâmbă de cal.

Apoi poveștile au început să capete tâlc. Pionii au devenit falangă, turnurile au căpătat alei deschise, nebunii s-au fianchetat.
De ce e frumos șahul? Pentru că e o poveste spusă în doi. Pentru că, indiferent de câte ori ai trăi povestea, niciodată nu se repetă. Aceleași personaje, capabile să joace milioane de partituri.
E frumos pentru că vei câștiga chiar și atunci când deznodământul e trist. Te ajută să înveți din fiecare eșec. Să nu renunți. Să vrei să fii mai bun decât ai fost în povestea precedentă.

melimeloparis.ro Da, șahul te face să și lăcrimezi. Cum să nu plângi când îți vezi cetatea năruită? Însă, în același timp, el e capabil să îți insufle acea putere de a continua, de a merge mai departe, de a renaște din cenușa înfrângerii.
E frumos șahul pentru că e imaginea fidelă a vieții. Cu bunele și relele ei, cu alegerile noastre mai mult sau mai puțin inspirate. Pierdem pentru că nu am ales corect. Pierdem pentru că ne invadează aparențele, îndepărtându-ne de esență. Pierdem pentru că nu suntem consecvenți, pentru că ne rătăcim în calcule. Pierdem pentru că ne purtăm tovarășii de poveste prin mărăcinișuri, pierdem pentru că la un moment dat uităm de ei.

Dar, toate aceste înfrângeri sunt doar aparente. Poveștile derulate pe tabla de șah, atât cele triste, cât și cele fericite, se aștern cuminți pe sufletul nostru, formând caractere.
E posibil să pierdem: azi, mâine. E posibil să pierdem și peste un an. Ne vom trezi însă atașați definitiv de mirajul poveștilor.
E primul nostru câștig. Dragostea pentru jocul regilor.

retroboutique.roNe vom trezi mai cumpătați, mai atenți, mai puternici. Asta face dragostea din om. Asta face pasiunea pentru joc. Iubirea și jocul sunt cele două condiții care să țină spiritul tânar. Asta face șahul. Acesta e marele câștig.
Întinerim jucând. Șahul e acel ținut magic în care descoperim tinerețea fără bătrânețe și viața fără de moarte. Învățând pe cineva șah, nu faci altceva decât să îi deschizi porțile nemuririi.

Iubirea e nemuritoare. Șahul e iubire. De fapt asta i-a cerut înțeleptul prințului despot: un grăunte de iubire pe primul pătrățel, două pe al doilea, patru pe al treilea, șaizeci și patru de picuri de iubire pe al șaptelea.
Tone de iubire, capabile să transforme orice despot în OM.

Latest news

Barba campionului mondial și misterul dezlegat

Acest articol face parte din concursul de eseuri pe teme de sah. Acest articol este scris de Aristotel Bunescu -...

Lecția de șah

Acest articol face parte din concursul de eseuri pe teme de sah. Scris de Marius Clotan, Profesor de limba și...

Un film de șah

Acest articol face parte din concursul de eseuri pe teme de sah. Scris de Ionut Iamandi, jurnalist la Radio România...

Evenimente Festivalul de Șah Corporate Pallas Athena

Avanpremiera Festivalului de Șah Corporate Pallas Athena la Teatrul Național București Update 15.03.2020 Evenimentele din data de 15.03.2020 si din data...
- Advertisement -

Școala de Șah, Școala de Viață

Acest articol face parte din concursul de eseuri pe teme de sah.               Tatălui meu,...

Noutăți la Festivalul de Șah Corporate Pallas Athena.

Marele Maestru Internațional Mihail Marin va susține un simultan de șah la Festivalul de Șah Corporate Pallas Athena Aflat...

Must read

- Advertisement -

You might also likeRELATED
Recommended to you