Revista online Articole Din istoria „Revistei Române de Șah”, 1925 - 1940...

Din istoria „Revistei Române de Șah”, 1925 – 1940 (XI). Turneu cu taxă de intrare pentru spectatori

-

promovare online

Revista sare iar o ediție, pe cea din 15 aprilie 1926, însă noul număr din 1 mai este dublu și are 16 pagini în loc de numai opt. El se deschide cu anunțarea rezultatului „primului concurs trimestrial al Revistei de Șah (septembrie – decembrie 1925)”, după cum urmează: la secțiunea mat în trei mutări, premiul 1 – Rafael Cofman din Ismail; premiul 2 – dr. Francisc Rduch din Cernăuți, mențiunea onorabilă 1 – Constantin Gavrilov din Vâlcov, mențiunile onorabile 2 și 3 – același Rafael Cofman; la secțiunea de mat în două mutări, premiul 1 tot Rafael Cofman, premiul 2 – A. Schiffmann din Chișinău, mențiuni onorabile S. Rosenfeld din București, R. Cofman și V. Ianovcic din Chișinău. Apoi urmează alte probleme și studii, componistica ocupând astfel un spațiu total de șapte pagini.

La secțiunea partidelor, este prezentată confruntarea dintre V. Ianovcic și ing. I. C. Gheorghiu din Arad, jucată prin corespondență („la primul turneu prin corespondență al Revistei de Șah”) între 6 ianuarie și 12 aprilie 1926. Partid a avut douăsprezece mutări, ceea ce, raportat la durata desfășurării ei, înseamnă aproximativ o mutare pe săptămână (o mutare fiind constituită, se înțelege, din două mișcări pe tablă, a albului și a negrului).

Alte partide: A. Baratz – D. Janowski, al doilea congres din Hyeres, Franța, 1926, 1 – 0, comentator E. Colle în „L’Echiquier”; M. Romich – H. Muller, același concurs, 1 – 0, note preluate din „L’Italia Scacchistica”; O. Friedmann – J. Hasek, campionatul orașului Praga, februarie 1926, 1 – 0, cu note preluate din „Casopis Ceskoslovenskych Șachistu”. Alte două partide prezentate în revistă au fost jucate la turneul de la Semmering, Austria: R. Spielmann – A. Nimzowitsch, 1 – 0, comentarii de A. K. Haida în „Slovesnky Narod” și Grunfeld – Kmoch, 1 – 0, fără comentarii. Revista dă și diagrama clasamentului turneului de la Dresda, 4 – 14 aprilie 1926, la care au participat, printre alții, Nimzovici, Alehin, Rubinstein, Samisch și Yates. Turneul e ilustrat de partida Alehin – Blumich, cu un sacrificiu de turn al albului la mutarea 14. 

Rubrica „Cronica șahistă” e ocupată în prima parte de expunerea problemelor organizatorice ale nou înființatei Federații Române de Șah. Prin intermediul revistei, federația anunță că e interesată de o unificare a structurii statutelor cercurilor de șah afiliate și de un recensământ al jucătorilor înscriși la cluburi: „Comitetul F. R. Ș. roagă asemenea Cercurile din țară să i se înainteze un tablou nominal a (sic) a tuturor membrilor regulat înscriși în cerc, menționând în dreptu-le calitatea ce reprezintă în Cerc, ocupația, studiile ce posedă, vârsta, starea civilă și domiciliul actual, cum și clasificația membrilor, stabilită după ultimul concurs local.”

Potrivit revistei, „cei mai tari jucători din Cluj” ai momentului sunt dr. Brody, ing. Dragoș, dr. Eross, dr. Neumann, dr. Paliffy și Ferenczy. Ei nu au participat la un turneu local, în care pe primele locuri s-au clasat: dr. I. Szabo, ing. Farago („problemist de primă clasă”), prof. Gabel și dr. Z. Biro. O parte dintre cei menționați vor înfrunta o echipă din Oradea Mare, mai anunță revista. Deocamdată, în Oradea Mare este în desfășurare un concurs de selecție a membrilor echipei reprezentative, în clasamentul intermediar conducând studentul în drept Bauman Geza, Balogh Mihai, Kvisz Ernest, Kiss Akos, dr. Rooz Andreas, dr. Borbely Desideriu, Varadi Desideriu, Langsan Ernest, Aczer Mihai și Rosenfeld Enrico (în total 36 de participanți, împărțiți în patru grupe). 

Spațiul rezervat problemelor în ediția 10/1926 din 15 mai 1926 este mai redus, și nu doar în volum, ci și proporțional cu cele opt pagini ale revistei. Sunt doar două pagini probleme și studii, ceea ce înseamnă un sfert din număr, spre deosebire de jumătate din revistă, cum s-a întâmplat în numărul precedent 8-9 din 1 mai 1926. Este prezentată o altă partidă din „primul turneu de șah prin corespondență organizat de Revista de Șah” (I. Gross, Botoșani – ing. I. C. Gheorghiu, Arad, 2 ianuarie – 5 februarie 1926, 14 mutări, 1 – 0, ceea ce înseamnă un ritm de joc mai rapid decât cel din partida V. Ianovcic – I. C. Gheorghiu, publicată în numărul din 1 mai). Urmează publicare a trei partide jucate în cadrul meciului amical dintre clubul „Caissa” din București și clubul din Constanța, însoțite de comentariile redactorului Ianovcic. Meciul s-a jucat pe 15 și 16 august 1925, la patru mese, tur și retur. Cu toate că Max Wechsler a câștigat ambele partide la masa doi, disputa a fost câștigată de „Caissa”, cu scorul de 4,5 – 3,5. Iată componența echipelor: „Caissa” – I. Mendelssohn, M. Rosenzweig, E. Drescher, C. Seneca; Constanța – G. Serabian, M. Wechsler, B. Kerteș, M. Teodoru.

Reapare un articol de teoria deschiderilor, consacrat de această dată Apărării Indiene (ceea ce azi se numește Indiana Damei). După cum precizează revista, articolul semnat de maestrul Grunfeld este preluat din publicația belgiană „L’Echiquier”.

„Cronica șahistă” ocupă doar o jumătate de pagină, în care e anunțat decesul vicepreședintelui Cercului de Șah Iași, Gheorghe Botez. În onoarea lui, cercul va organiza un campionat „cu ceasornice de control”, în care participanții trebuie să facă cel puțin 16 mutări pe oră. „Fiecare jucător e obligat să-și noteze partidele”, se mai arată în știre, „pentru a se putea decerna premiile de frumusețe și a se hotărâ (sic) publicarea celor mai bune partide. (…) Persoanele străine care vor veni să asiste la campionat vor plăti o taxă de intrare”, se mai arată în nota revistei.

_______________

Ilustrații: stere.ro

Ionut Iamandi
Ionut Iamandi
Ionut Iamandi este jurnalist la Radio Romania Actualitati cu o experienta de presa de peste 25 de ani. A fost Redactor la sectia romana a BBC World Service de la Bucuresti si Londra si redactor sef la adevarul.ro comentator pe teme de actualitate si istorie recenta la saptamanalul cultural Dilema Veche si la revista Historia. Autor al volumelor “Anul electoral 1946. PCR in campanie la radio” – editura Vremea 2019 si “Saptamani interioare. Jurnal de coronavirus” – editura Eikon 2020.

Postări recente:

Din istoria „Revistei Române de Șah”, 1925 – 1940 (XVIII). Sadoveanu intervine: nebunul va fi „adjutant”, iar calul – „cavaler”

„Revista de Șah”, recent devenită „organ oficial al Federației Române de Șah”, publică în deschiderea acestui număr, 2/ 15...

Sinteza unei reuniuni a superlativelor – Conferința “Dezvoltare și inovare în afaceri”, ediția a V-a

Încep aceste rânduri în zorii zilei de 27 februarie, 2021, când calendarul ne arată că pe cer apare Luna...

Farmecul discret al stampelor japoneze

Boierițe și boieri dumneavoastră. Vă semnalez un important eveniment plastic din aceste zile. Dar, mai întâi puțină istorie recentă,...
promovare online

Festival Chess Corporate Pallas Athena

Turneul Anului Nou Pallas Athena, Ediția 2021

Turneu online 29.12.2020, ora 18:00 Sistem Elvețian, 5 runde Ritm de joc:...

Turneu corporate șah online

Participa la European Online Corporate Championship si poti castiga...
promovare online
promovare online:

Chess Business Clubclub dezvoltare personala
Despre sah si business, networking