Diagrama săptămânii Săptămâna în șah: 11-17 ianuarie 2021

Săptămâna în șah: 11-17 ianuarie 2021

-

promovare online

Marele maestru georgian Baadur Jobava a câștigat prima ediție a turneului de șah online Cappele, organizat de clubul de șah din localitatea franceză Cappelle-la-Grande.  Au participat peste 300 de jucători din 40 de țări, între care 30 de mari maeștri, 30 de maeștri internaționali, precum și alți deținători de titluri FIDE.

Cei care au intrat pe platformă au putut urmării comentariile marelui maestru Igor Nataf și ale maestrei internaționale de origine română, Andreea Navrotescu. Baadur Jobava a obținut 10 puncte din 11, fiind urmat la diferență de un punct de marii maeștri Parham Maghsoodloo (Iran), fost campion mondial de juniori, Gata Kamsky (SUA), Rauf Mamedov (Azerbaidjan),  Evegny Postny (Rusia) și de indianul Sarin Nihal, unul dintre copiii minume ai șahului, acum în vârstă de 16 ani, deja de doi ani posesor al titlului de mare maestru internațional. Cea mai bine clasată jucătoare, locul 27 cu 8 puncte, a fost maestra internațională Teodora Injac (Serbia), în vârstă de 20 de ani.

Au fost acordate mai multe premii, pe categorii de vârstă și în funcție de coeficientul ELO, unele fiind o invitație de participare la tradiționalul open de la Cappelle-la-Grande. A 37-a ediție a acestui open se va disputa între 27 februarie – 5 martie, la Palatul Artelor din orașul Cappelle-la-Grande.


Din cauza pandemiei și a restricțiilor de călătorie, un turneu online de șah rapid a înlocuit tradiționalul turneu internațional de la Hastings, organizat de Crăciun și Anul Nou. Au participat doar 12 șahiști din Marea Britanie, turneul fiind onorat de prezența primilor 10 jucători britanici. Turneul a fost câștigat de marele maestru David Howell care, cu 7,5 puncte din 11 partide, și-a adjudecat și 1200 de lire sterline din fondul de premiere, de 7 mii de lire sterline. Pe următoarele locuri s-au clasat Luke McShane, cu 7,5 puncte și Michael Adams, cu 7 puncte. 

Începând din 1920 la Hastings a fost organizat în fiecare an, un turneu care începe de Crăciun și se încheie după Anul Nou, la care au participat, de-a lungul timpului, între 10 și 16 jucători. Campioana mondială Vera Menchik a fost prima femeie care a jucat în turneul de la Hastings, participând la edițiile din perioada 1929 – 1937.

Cu excepția americanului Bobby Fischer, la acest turneu au jucat toți campionii mondiali din istoria șahului până la Anatoly Karpov. Hastings International Chess Congress a pornit în 1920 cu un singur turneu, însă ulterior în program au fost adăugate și alte turnee, iar turneul principal a fost numit Hastings Premier. Turneul nu a fost organizat în timpul celui de-al doilea război mondial, însă a fost reluat chiar cu ediția 1945/1946, câștigătorul fiind Savielly Tartakower care reprezenta Franța. În galeria câștigătorilor acestui turneu sunt și doi români, Florin Gheorghiu, la ediția 1967/1968 și Andrei Istrățescu, la ediția 2009/2010.

Poziția din diagramă a apărut în partida dintre câștigătorul turneului de la Hastings, David Howell și ocupantul locului 3, Michael Adams. Partida s-a disputat în runda a 7-a. Albul mută și dă mat în două mutări!

 


Stefan Baciu
Stefan Baciu
Ștefan Baciu este jurnalist la Radio România Internațional și maestru FIDE. În perioada studenției a câștigat trei medalii cu echipa Politehnica București în Campionatul național pe echipe mixte, bronz – 1983, argint – 1985 și aur – 1988. Din 1992 este jurnalist la Radio România Internațional, post al Societății Române de Radiodifuziune. A scris comentarii despre mari turnee, a prezentat portrete ale unor personalități din lumea șahului și a transmis pentru Radio România Actualități relatări de la mari competiții organizate în țară sau în străinătate. A fost prezent, ca jurnalist, la patru ediții ale olimpiadelor de șah pe echipe, Istanbul – 2000, Bled – 2002, Torino – 2006 și Dresda – 2008. Atunci când timpul îi permite, se așază la masa de joc, reușind uneori să obțină victorii chiar și partide cu mari maeștri. În 2015 și-a adăugat în palmares două titluri de campion național de veterani la blitz și dezlegări.

Postări recente:

Din istoria „Revistei Române de Șah”, 1925 – 1940 (XVIII). Sadoveanu intervine: nebunul va fi „adjutant”, iar calul – „cavaler”

„Revista de Șah”, recent devenită „organ oficial al Federației Române de Șah”, publică în deschiderea acestui număr, 2/ 15...

Sinteza unei reuniuni a superlativelor – Conferința “Dezvoltare și inovare în afaceri”, ediția a V-a

Încep aceste rânduri în zorii zilei de 27 februarie, 2021, când calendarul ne arată că pe cer apare Luna...

Farmecul discret al stampelor japoneze

Boierițe și boieri dumneavoastră. Vă semnalez un important eveniment plastic din aceste zile. Dar, mai întâi puțină istorie recentă,...
promovare online

Festival Chess Corporate Pallas Athena

Turneul Anului Nou Pallas Athena, Ediția 2021

Turneu online 29.12.2020, ora 18:00 Sistem Elvețian, 5 runde Ritm de joc:...

Turneu corporate șah online

Participa la European Online Corporate Championship si poti castiga...
promovare online
promovare online:

Chess Business Clubclub dezvoltare personala
Despre sah si business, networking