Blog Barba campionului mondial și misterul dezlegat

Barba campionului mondial și misterul dezlegat

-

- Advertisment -

Acest articol face parte din concursul de eseuri pe teme de sah.

aristotel bunescuAcest articol este scris de Aristotel Bunescu – jurnalist, pasionat de sah.
Aristotel Bunescu a condus ziarul național Tineretul Liber după evenimentele din 1989, al treilea ziar din Romania, după Adevărul și Romania Liberă.
A lucrat peste 30 de ani la AGENTIA NAȚIONALĂ DE PRESĂ AGERPRES, este realizator de emisiuni de radio si televiziune, a scris la agențiile naționale de presă AM PRESS, AMOS NEWS, MAGNA NEWS, etc
A lucrat in Redacția SPORT a AGENȚIEI NAȚIONALE DE PRESĂ 
Este pasionat de șah 
Este animatorul AGENȚIEI DE PRESĂ CULTURALĂ ȘI SPORTIVA


Scriu aceste rânduri la puțin timp după ce norvegianul Magnus Carlsen a câștigat și al treilea titlu mondial, fiind în prezent, cel mai bun jucător al planetei simultan la șah clasic, rapid și blitz…

În afară de clasa sa indiscutabilă, de palmares și pregătirea fizică exemplară – este mare amator al jocului de fotbal practicat nu chibițat – Magnus și-a dominat cred toți adversarii și prin intermediul noii sale bărbi…

Un element neașteptat de podoabă pe chipul său copilăresc din ultimii ani  care a surprins clar pe toți jucătorii veniți în fața sa și a tablei cu 64 de pătrate în alb și negru…
Ei s-au pierdut în această ,, pădure,,  cu multe fire din barba sa tânără și au pierdut … punctul sau în cel mai bun caz au reușit să facă remiză…

Pădurea este foarte bună în sine, reculegerile pe cărările umbroase sunt recomandate de specialiști. Nuanțele infinite de verde, galben, maro, precum și universul sonor dominat de cântecele înaripatelor conduc la un calm ce este străin locuitorilor nefericiți din aglomerările urbane. Așa a apărut și silvoterapia , adică tratamentul diferitelor boli cu ajutorul pădurii.

Fie vorba între noi, pădurea se aseamănă mult cu mediul de business, în sensul că sunt multe oportunități, dar și multe mistere.

Chiar și în jocul de șah găsim multe mistere, dar și uscături ca în fiecare pădure.
Mă refer la acele sinistre personaje care doresc să aibă un rating mai bun apelând la ajutoare nesportive.

Chiar anul trecut, am aflat de  un asemenea caz.
Astfel a fost descifrat un mare mister în domeniu. Cum a reușit un mare maestru sa ajungă la un coeficient ELO de 2.700 puncte în doar câțiva ani. Așa ceva nu este normal la un asemenea nivel… . Semnalul a alertat autorităţile din lumea şahului profesionist care au început să-l supravegheze, cât mai discret posibil.

Marele maestru internațional Igors Rausis (58 de ani), jucător ceh de origine letonă, a fost suspendat de la Strasbourg Open după apariția unei fotografii în care îl vedem clar stând pe o toaletă şi consultând un telefon mobil, între două mutări.
În jurul competiţiei desfăşurate în pavilionul Josephine din Parc de l’Orangerie se ţesuse un mare interes tocmai pentru că se aştepta cu nerăbdare prestaţia acestui jucător controversat.

La Strasbourg, începe să fie suspectă ieşirea sa din sală pentru a se duce la toaletă exact în momentele decisive ale partidei. Mai târziu avea să se dovedească faptul că supravegherea era realizată de profesionişti care au putut să transmită imediat arbitrului principal al partidei fotografii care arătau foarte clar cum jucătorul consulta un telefon mobil pe care instalase softuri profesioniste care analizau partida şi-i dădeau cea mai bună soluţie posibilă pentru a continua. Şi, evident, pentru a câştiga. Dovezile erau mai mult decât suficiente pentru suspendarea lui Rausis şi sesizarea imediată a organismelor internaţionale care au început instantaneu o acţiune disciplinară.

Mai ales că avem acum și declaraţia lui Rausis dată în scris pentru cei de la Chess.com: „Azi, pur şi simplu mi-am pierdut capul. Recunosc în scris faptul că mi-am folosit telefonul mobil în timpul partidei. Ce-aş putea spune mai mult? Da, eram obosit după partida de dimineaţă şi apoi m-a afectat şi valul enorm de acuzaţii postate pe Facebook. Cel puţin, ceea ce s-a întâmplat poate fi o lecţie. Dar nu şi pentru mine, acum am jucat ultima mea partidă de şah din carieră.“

Yuri Garrett, secretarul general al comisiei de etică a Federaţiei Internaţionale de şah a indicat că jucătorul leton era urmărit cu atenţie „de luni întregi“ şi că poliţia franceză ar fi participat la operaţiunea respectivă.
Acestea sunt faptele, restul judecați și dumneavoastră singuri…

Vă mai dau un caz foarte greu de prevăzut, mai ales pentru cei care sunt obișnuiți să perceapă șahul ca o disciplină recunoscută pretutindeni pe glob și mereu în istorie, ca un vector al promovării spiritului de  fair – play.
Este vorba despre un alt scandal uriaș din 2015.

Georgianul Gaioz Nigalidze își folosea telefonul mobil pentru a analiza o partidă, a precizat The Independent. Telefonul era ascuns tot la toaletă, acolo unde șahistul se refugia între mutări, în timpul unui meci cu marele maestru internațional Tigran Petrosian.

Petrosian le-a spus organizatorilor că Nigalidze este ajutat de un computer instalat pe un dispozitiv electronic portabil în timpul meciului.
Și-a dat seama de asta după ce adversarul său s-a cerut să meargă la toaletă după fiecare mutare în timpul unei părți cruciale a jocului.

Marea farsă a automatului care joacă șah ….

Wolfgang (Farkas) Kempelen era un baron ungur născut pe 23 ianuarie 1734, la Presburg (astăzi Bratislava). Devine jurist la Curtea Regală Ungară din Presburg, iar în anul 1757 este promovat secretar al Curţii de la Viena. În 1765, este numit de către împărăteasa Maria Terezia însărcinat pentru Banat.  În cei cinci ani petrecuţi de Kempelen la Timişoara s-a ocupat de înfiinţarea primelor fabrici de mătase, s-a implicat efectiv realizarea unor sate noi.    În urma unei întrevederi cu Maria Terezia, la Viena, Kempelen promite împărătesei că o va impresiona cu o invenţie inedită. Iniţial, avea de gând să realizeze o maşinărie vorbitoare (pe care o va realiza, dar mult mai târziu), însă pentru că are doar şase luni la dispoziţie, se gândeşte să realizeze un automat care joacă şah.

„Aparatul de şah al lui Kempelen a fost o invenţie incredibilă pentru acele vremuri.
O replică a «Turcului», aşa cum era cunoscut aparatul, se găseşte şi astăzi la Muzeul Kempelen din Budapesta.
Kempelen a mai avut şi alte invenţii, dar aceasta este cea mai faimoasă. Eu spun că automatul a fost realizat la Timişoara, în Palatul Baroc, actualul Muzeu de Arte. Atunci era Palat Guvernamental, sediul Cancelariei”, a declarat istoricul Ioan Haţegan.

Un pitic ascuns în automat.

Maşina de şah „Turcul” a fost realizată în decurs de şase luni şi a fost prezentată la Viena, în faţa împărătesei Maria Terezia, în anul 1769.
A uimit pe toată lumea. Te puteai aşeza să joci şah cu „Turcul”, iar dacă nu erai foarte bun, aveai toate şansele să pierzi. Partea interesantă este că aparatul de şah avea o şmecherie, un truc, un mare fals. În interiorul ei, pe lângă complexul mecanism de roţi dinţate – care avea rolul să pună în mişcare braţele unui manechin îmbrăcat ca un turc, mai era ceva.

În interiorul maşinii era ascuns un pitic, un foarte bun jucător de şah, pe care Kempelen l-a găsit pe străzile din Italia, pe când lua banii tuturor la şah. Piticul a fost ascuns atât de bine încât să nu poată fi descoperit de cei care doreau să arunce un ochi pe mecanism, cu atât mai puţin de cei cu care juca ori de spectatori. „Practic, cei care jucau şah o făceau cu acest manechin, care îşi mişca braţele când muta piesele de pe tabla de şah. Multă lumea credea că e ceva în neregulă şi că există un om ascuns în maşinărie, eu existat mulţi sceptici, oameni de ştiinţă ai acelor vremuri. Dar nu s-a descoperit nicio neregulă, pentru că aşa a fost gândit aparatul ca întreg mecanismul să fie arătat publicului. Se deschideau toate uşile automatului. Piticul avea însă un lăcaş special, ca un sertar.
Când se deschideau uşile, el era culcat acolo”, a mai declarat Ioan Haţegan.  

Falsul descoperit la 20 de ani la moartea lui Kempelen.

Chiar și demonstrat falsul nu a scăzut cu nimic din inovaţia de atunci a baronului ungur.  Kempelen a realizat veritabile turnee prin Europa cu aparatul său de şah, a fost o prezenţă obişnuită în ziarele de atunci. Printre cei care au fost învinşi de automat s-au numărat Napoleon şi Benjamin Franklin.   „Turcul” a trăit mai mult decât realizatorul ei. Aparatul a fost vândut, piticul jucător de şah a putut fi înlocuit, astfel că noul proprietar a menţinut secretul şi a realizat turnee chiar şi în America. În 1854, automatul a fost distrus într-un incendiu, la Philadephia.

Un alt caz are ca protagonist un român – Alexandru Crișan.

În anii 1990-2000 a ajuns ca rating printre primii 50 de șahiști din lume. Este un loc, o performanță foarte rară pentru sportul minții de la noi. În top 10 mondial nu a intrat decât legendarul Florin Gheorghiu, in 1982. Dar, de jocurile lui Crișan nu știa nimeni nimic. Nu a jucat cu niciunul din șahiștii din top 10 de la noi. Nu mergea la olimpiadă, nici la turnee mari, dar a ajuns cel mai titrat șahist român și … președintele FR Șah.

Omul de afaceri braşovean Alexandru Crişan, fost patron al Hidromecanica şi fostul patron al societăţii Urex Rovinari, precum şi fost preşedinte al Federaţiei Române de Şah, a fost condamnat definitiv la patru ani de detenţie pentru că a pretins 80.000 de euro într-o afacere care nu are legătură cu șahul, informează Monitorul de Braşov.

Declarația unui specialist din fenomenul șahist

Sergiu Grunberg, antrenor emerit, fost selecționer al echipelor naționale ale României, la masculin, feminin, seniori, juniori, etc, este personajul care ne poate spune mai multe lucruri extrem de interesante despre subiectul nostru. Iată opinia sa:

,,Au fost de-a lungul istoriei, sunt și vor mai fi asemenea cazuri.
Evoluția rapidă a tehnologiei oferă și ea noi și noi posibilități în diversificarea intenției de a trișa. Scopul poate să fie pe termen scurt obținerea unei victorii. Pe termen lung, obținerea unui loc nemeritat în clasamentul final. Faptele ne oferă, din păcate, destule exemple în acest sens…
Dar, vreau să remarc, de la bun început, un lucru. Majoritatea celor care au încercat să falsifice mersul jocului, nu sunt șahiști deosebiți. Undeva, în interiorul lor, ei își dau seama că au limite și apelează la trucuri, la căi mizerabile de afirmare. Să ne amintim de cazul francezului Sebastien Feller.

(Federația franceză de şah a suspendat trei Mari Maeștri Internaționali, Sebastien Feller, 20 ani, Cyril Marzolo, 32 ani, și Arnaud Hauchard, 39 ani. Asta după ce primul dintre ei a câștigat un turneu în valoare de 5.000 euro folosindu-se de ajutorul celorlalți doi, care vizionau meciul pe internet, anticipau mutări cu ajutorul unui soft și apoi îi trimiteau mișcările lui Feller. Ultimii au fost suspendați pe o durată de 5 ani, în timp ce Feller a primit interdicție pe viață de a fi căpitan, ori antrenor. N.N.)

Pe de altă parte, a fost un caz la noi, la un turneu de la Iași, este vorba despre olandezul Vermeulen ( Wesley Wermeulen n.n) care nu era la prima abatere. La o partidă importantă, se ducea la baie după fiecare mutare. Au plecat după el și l-au prins….

A mai fost apoi bulgarul Boris Ivanov…ori gerogianul Nigalidze.

Majoritatea folosesc telefoane ascunse. În principal sunt două variante, fie că vorbesc cu un om din afară care are acces la o mare bază de date șahiste, prin computer, ori sunt conectați în mod direct la un asemenea sistem.

Toate aceste încercări sunt până la urmă stupide. Dacă judecăm la rece, statistica, logica, toate conduc la un singur epilog – până la urmă o să fie prins. Vine vremea unui concurs mai strict, în care ești prins. Cu alte cuvinte este o parodie curată.

Uneori, cel care trișează dorește obținerea unui premiu imediat. Apoi, el se dă la fund o perioadă de timp și apoi reapare la joc.

Vreau să mai spun ceva. Noțiunea de fair –play, ca și cea de democrație, se clamează, se promovează, dar nu se practică.

Pe de altă parte, dezvoltarea tehnologică a permis apariția unor cipuri miniaturizate. Aceste dispozitive sunt plasate în diverse locuri și folosite pentru a trișa.

Cei care înșeală sportul sunt conștienți de faptul că nu au cum să ajungă geniali din senin.

Mai este și altă față a medaliei ilustrată de cazul Mihaelei Sandu.
Este o jucătoare bună, dar inegală. Cu ocazia unui mare turneu, Mihaela Sandu a avut un debut de competiție excelent cu cinci victorii în primele cinci partide. Adversarele ei au recurs la următoarea tactică. Au formulat un memoriu în care Sandu era acuzată că trișează, iar documentul a fost afișat în sala de joc. A fost o acuzație stupidă, deoarece adversarele ei o cunoșteau bine pe Mihaela Sandu, din competițiile anterioare. Dar, planul și-a atins scopul. Normal, Sandu a fost afectată de cele întâmplate, iar forța sa de concentrare a scăzut, în rundele următoare rezultatele fiind nesatisfăcătoare.

Cel mai sigur concurs la care am participat eu a fost Cupa Campionilor Europeni desfășurată la Belgrad. Acolo era un număr mare de oameni care asigurau arbitrajul. Erau apoi mai multe săli și holuri care reprezentau diferite etape de control și filtru. Dar, desigur, nu poți obliga ca toți organizatorii să ofere asemenea condiții,,.

Să înțelegem deci că nu vom scăpa prea ușor de cei care trișează.

Rămâne însă alt semn de întrebare.
Își va rade sau nu barba triplul campion mondial norvegianul Magnus Carlsen?

Aristotel Bunescu

Articolul precedentLecția de șah

Latest news

Barba campionului mondial și misterul dezlegat

Acest articol face parte din concursul de eseuri pe teme de sah. Acest articol este scris de Aristotel Bunescu -...

Lecția de șah

Acest articol face parte din concursul de eseuri pe teme de sah. Scris de Marius Clotan, Profesor de limba și...

Un film de șah

Acest articol face parte din concursul de eseuri pe teme de sah. Scris de Ionut Iamandi, jurnalist la Radio România...

Evenimente Festivalul de Șah Corporate Pallas Athena

Avanpremiera Festivalului de Șah Corporate Pallas Athena la Teatrul Național București Update 15.03.2020 Evenimentele din data de 15.03.2020 si din data...
- Advertisement -

Școala de Șah, Școala de Viață

Acest articol face parte din concursul de eseuri pe teme de sah.               Tatălui meu,...

Noutăți la Festivalul de Șah Corporate Pallas Athena.

Marele Maestru Internațional Mihail Marin va susține un simultan de șah la Festivalul de Șah Corporate Pallas Athena Aflat...

Must read

- Advertisement -

You might also likeRELATED
Recommended to you