DECALOGUL MARILOR ATRACȚII ALE ȘAHULUI LEGAT DE BUSINESS

campionat sahBun găsit, stimați internauți! Ați nimerit chiar acolo unde trebuia.
Mă numesc Aristotel Bunescu, sunt purtătorul de cuvânt al Federației Române de Șah și sper să vă pot atrage atenția asupra unui eveniment special care începe peste câteva zile. Campionatul de Sah Corporate pe Echipe “Pallas Athena” – primul campionat corporate pe echipe organizat in Romania. 
8-10 noiembrie.

Dar pentru că azi, 4 octombrie este Ziua Mondială a …Zâmbetului, să începem decalogul nostru cu o figură destinsă.
Deci:

Hai să ne amuzăm cu șahul.

– De ce au oltenii camasa in patratele?
– Ca sa-i spuna nevestei: “Scarpina-ma la D4”!

Alta…

campionat sahPe terasa unei cafenele, se petrece de catava vreme o scena ciudata: un om si un caine stau fata in fata, avand intre ei o tabla de sah. Mirat, un tip intreaba:
– Incredibil! Cainele dvs. stie cu adevarat sa joace sah?
– Stie pe dracu’! E a patra partida pe care o pierde azi!

Sau…

Te vedeam jucînd şah cu vecinul. Nu mai joci?
– Cum să mai joc? Tu ai juca şah cu un individ care se enervează una-două, iar atunci cînd pierde face crize de isterie?
– Se înţelege că nu.
– Ei bine, nici el!

În continuare vă voi prezenta:

Curiozități pe 64 de pătrate în alb și negru…

Știați că…

Există 400 de poziții posibile diferite după fiecare primă mutare.
Există 72084 poziții posibile diferite după două mișcări fiecare.
Există peste 9 milioane de diferite poziții posibile după trei mutări inițiale.
Există peste 318 miliarde diferite poziții posibile după patru mutări alternative.
Numărul de jocuri distincte de 40 de mutări în șah este mult mai mare decât numărul de electroni din universul observabil.
Numărul de electroni este de aproximativ 10 x 79, în timp ce număr de partide unice de șah este 10 x 120.

Sau…

Primul joc de șah care s-a jucat între spațiu și pământ a avut loc pe 09 iunie 1970 și i-a avut ca parteneri pe membrii echipajului Soyuz-9. Jocul s-a terminat la egalitate.

Legenda apariției șahului

O veche legendă indiană ne poveşte cum inventatorului jocului de şah, Sissa ben Dahir, i-a fost oferită – de către regele indian Shirham – o recompensă, la alegere, drept răsplată pentru minunata invenţie. “Maiestate, nu vreau cine ştie ce bogaţii lumeşti, daţi-mi doar un bob de grâu pentru prima pătrăţică a tablei de şah, două boabe pentru a doua, 4 boabe pentru a treia, 8 pentru a patra pătrăţică… şi tot aşa, până ce toate cele 64 de pătrate ale tablei vor fi acoperite de grâu.
campionat sahRegele, mirat şi încântat că i se cere atât de puţin, a bătut din palme şi a poruncit să i se aducă un sac de grâu, pentru a îndeplini cererea vicleanului matematician. Dar, spre mirarea regelui, sacul s-a terminat repede, iar tabla nu era nici pe sfert acoperită. La fel s-a întâmplat şi cu sacii care au fost aduşi pe urmă, au fost goliţi tot mai repede. Şi într-adevăr, abia atunci şi-a dat seama regele că Sissa ben Dahir i-a cerut un număr neînchipuit de mare de boabe de grâu, rezultatul progresiei geometrice” – fragment din Legenda şahului.      top page

Nu se ştie cum a ieşit din impas regele din poveste, dar o variantă foarte plauzibilă este aceea că ar fi poruncit tăierea capului insolentului inventantor.

Unul dintre cei mai importanţi prozatori români, Mihail Sadoveanu, a repovestit în stilul său inconfundabil această legendă în nuvela “Soarele în baltă sau aventurile şahului”.
Scriitorul face o paralelă între lumea şahului şi cea reală, comparând piesele de şah cu oamenii care aparţin diverselor ierarhii, arătând similitudinile dintre regulile şahului şi cele ale lumii reale, îndemnând la cugetare, apoi la acţiune.
imperiale.ro Sadoveanu încheie nuvela într-o notă filozofică, îndemnându-i pe cei ce deţin puterea sa nu uite că sunt şi ei oameni supuşi greşelilor.

Mari personalități și șahul

Vom începe chiar cu Sadoveanu, un mare pasionat al jocului de șah. El a devenit chiar președinte al Federației Române de Șah .

Sadoveanu a scris „Soarele in balta” sau „Aventurile sahului” – 1934.
Este cea mai cunoscuta lucrare beletristica romaneasca, dedicata sahului.
Mihail Sadoveanu nu a fost doar un scriitor talentat, ci si un impatimit jucator de sah.
El a detinut chiar functiile de director al Revistei Romane de Sah si a fost presedintele Federatiei Romane de Sah.

campionat sahInitial, mare jucator de oina, Mihail Sadoveanu s-a apropiat de sportul mintii, pe cand era elev la Liceul National din Iasi.
Intr-o corespondenta particulara datata „februarie 1926, Iasi” exista urmatoarea subliniere: „Sahul contine in sine o mare placere unita cu o satisfactie pura ce poate fi asociata unei statui fin cizelate sau unei poezii sublime…”

De altfel, sahul va fi prezent si in povestea orientală „Divanul persian” – 1940, sau in volumul al doilea din „Zodia cancerului”/”Vremea Ducai-Voda”.

Intre numeroasele aprecieri facute de Sadoveanu la adresa sahului, am retinut una: „Sahul iti da dreapta randuiala, liniste, zambet amical. Inlatura pasiunile violente, jocurile de hazard. Deprinde pe om cu lealitatea si cu aprecierea justa a valorilor.”

Benjamin Franklin, unul dintre părinții fondatori ai Statelor Unite ale Americii a fost un mare iubitor al jocului de șah și chiar a scris o lucrare intitulată „The Morals of Chess„.

Leonardo di Caprio, asociat cel mai frecvent cu rolul său „titanic” obișnuiește să joace șah cu prietenii în timpul liber. Distracția e pe ceas!

Nicholas Cage, un alt actor extrem de bine cotat, este nu doar iubitor, ci și membru al unui club de șah: Internet Chess Club (ICC). Un pasionat al jocului de șah,

Humphrey Bogart a învățat să joace șah de la tatăl său, ca mai apoi să devină un jucător pasionat.

muranos.roEste o lista mare, dar acum amintim doar de Albert Einstein, care apare ca unul dintre jucătorii pasionați de sportul rege, iar istoria consemnează partide frecvente de șah între el și prietenul său Dr. Eamanuel Lasker.
De la Einstein avem chiar și fișe de partide păstrate în arhive.                  top page

Hai la concurs !

Campionatul de Sah Corporate pe Echipe “Pallas Athena” – primul campionat corporate pe echipe organizat in RO, un adevarat “teambuilding pe echipe”
8-10 noiembrie, Bucuresti, Hotel Caro, Sala Eminescu

Șahul – un boardgame complex

Dintre jocurile pe care omul le poate practica, șahul poate fi considerat cel mai complex, judecând prin prisma componentelor sale și a interacțiunilor pe care le generează.
Plecând de la elementele care îl compun: tablă pătrată alcătuită din 64 de pătrate mai mici, bicolore și 32 de piese, de două culori și 6 tipuri, avem o primă imagine asupra complexității șahului.
Mediul de joc (tabla) propune o suprafață compusă din 64 de subdiviziuni, fiecare dintre ele aflate în relație de vecinătate cu 3-8 subdiviziuni.
Piesele se deplasează în mediul de joc după reguli proprii, având posibilitatea să ocupe orice subdiviziune de pe tablă și să intre în contact cu orice piesă, indiferent de culoare.

Astfel, jucătorul de șah este nevoit să rețină regulile de deplasare pentru 6 tipuri de piese, să observe interacțiunea generată de mișcarea pieselor și să planifice acțiunile viitoare ale pieselor sale.

Șahul … întinerește. Chiar așa !

Există la Berlin un tablou celebru numit Izvorul tinereții (sau Fântâna tinereții ) semnat de Lucas Cranach cel Bătrân.
campionat sahÎn partea stângă se văd mai multe persoane în vârstă, aduse la marginea unui bazin cu șareta, pe targă sau însoțite de braț.
Imediat cum intră în apă, ele întineresc în mod miraculos și ajung pe celălalt mal la aproape 20 de ani cu o poftă teribilă de viață.
Un efect similar de întinerire l-am avut și eu privind jucătorii de șah luptând pentru un punct, sau chiar o jumătate de punct.

Record românesc

Marele maestru român Bogdan Deac a ocupat primul loc în lume la categoria Under-18, pe lista elo a Federaţiei Mondiale de Şah (FIDE) cu punctajul valoric al şahiştilor, publicată la marţi 1 ianuarie, cu 2.603 puncte.

Marea speranţă a sportului minţii din România, Bogdan-Daniel Deac, a fost cel mai tânăr mare maestru din lume în anul 2016 şi este al treilea şahist român din clasamentul elo (locul 233), după consacraţii Mircea Pârligras, 2.651 puncte (locul 102 mondial), şi Constantin Lupulescu, 2.608 puncte (209).

campionat sah

Preşedintele Federaţiei Române de Şah, Sorin Avam Iacoban, a declarat: ”Bogdan Deac se profilează drept cel mai bun produs al şahului românesc de la Florin Gheorghiu încoace”.

La finalul anului trecut, Bogdan Deac, care are dublă legitimare (CS Politehnica Iaşi/CSA Steaua Bucureşti), a fost desemnat cel mai bun jucător de şah din România, conform clasamentului publicat de Federaţia de specialitate, fiind urmat de Mircea-Emilian Pârligras (CS Politehnica Iaşi) şi de Miruna-Daria Lehaci (CS Politehnica Iaşi/CSA Steaua Bucureşti).      top page

Un moment fast pentru șah

Sunt organizate în țara noastră multe competiții importante.

Campionatul Mondial de Veterani editia XXIX Bucuresti, 11-24 Noiembrie.
Sunt toti veteranii femei si barbati din intreaga lume sa participe la a 29-a editie a Campionatului Mondial de Veterani (+50 si +65) organizat in Bucuresti, Campionatul va fi jucat la 4 categorii: varsta +50 si +65, Open (masculin) si Feminin.

campionat sahApoi ….

Cel mai mare operator de pariuri sportive și jocuri de noroc din România a devenit partener al Grand Chess Tour (GCT), iar una dintre cele opt etape ale Marelui Turneu va primi numele Superbet Rapid & Blitz și va fi găzduită de Capitala noastră chiar în noiembrie 2019.

Grand Chess Tour este comparabil cu Liga Campionilor la fotbal sau cu Formula 1 în automobilism, adică o competiție internațională a giganților rar accesibilă publicului din România.
Până acum, pasionații sportului minții au putut vedea doar la televizor sau pe internet duelurile oficiale pentru supremație dintre maeștri precum norvegianul Magnus Carlsen, campionul mondial în exercițiu, Fabiano Caruana, finalistul ediției precedente,
sau foștii lideri mondiali, Viswanathan Anand si Vladimir Kramnik.

Joacă pentru 1,75 milioane de dolari

campionat sahCircuitul din 2019 a fost extins la opt etape găzduite pe patru continente, iar cea de-a șasea, care va purta numele Superbet Rapid & Blitz, se va disputa la București între 4 și 11 noiembrie.
Astfel, sub ochii publicului autohton, 10 dintre cei mai buni 12 jucători de șah ai planetei se vor înfrunta la București pentru un loc în finala de la Londra, din luna decembrie, unde se va acorda și marele premiu în valoare de 1,75 milioane de dolari americani.

Etapele Grand Chess Tour 2019:

Paris Rapid & Blitz, 1 – 6 mai, Paris, Franța
Croatia GCT (Classical), 24 iunie – 9 iulie, Zagreb, Croația
Abidjan Rapid & Blitz, 22 – 29 iulie, Abidjan, Coasta de Fildeș
St. Louis Rapid & Blitz, 8 – 15 august, St. Louis, Missouri USA
Sinquefield Cup (Classical), 15 – 30 august, St. Louis, Missouri USA
Superbet Rapid Blitz, 4 – 11 noiembrie, București, Romania
Tata Steel India Rapid & Blitz, 15 – 22 noiembrie, Calcutta, India

Nu uitați, vă așteptăm la competiția noastră !              top page

Cine scrie aceste rânduri ?

Ca un semn de politețe față de dv, acum să mă prezint și eu… În afară de șah mă pasionează artele plastice și sunt președintele Departamentului de Istoria artei și critica din cadrul Uniunii Artiștilor Plastici.
Am o colecție de papioane și vorbesc cu ele pe la vernisaje, ori alte evenimente.

Am început să cunosc mai bine activitatea Federației  Române Șah, pe vremea în care destinele acestei structuri sportive erau conduse de Mariana Ioniță.

Apoi, am făcut câteva vizite la Clubul Central de Șah București, când la câțiva pași se afla sediul COSR.
Ca reporter sportiv,  mergeam deseori la forul olimpic pentru a afla noutăți, ori pentru a face interviuri sau măcar pentru a obține o declarație. Plăcerea mea secretă era să merg apoi la clubul de șah unde Mariana Ioniță era și este director.
Pot să vă spun, din experiență proprie, că este un lider aparte, care întinde o mână de ajutor și pe plan uman, atunci când are această ocazie.
Am fost apoi mereu impresionat de marea diversitate a competițiilor din cadrul Festivalului Internațional FISCA, evenimente ce poartă tot marca M.I. 

Pentru a cunoaște autorul și legatura lui cu șahul, iata o parte a unui interviu …

R: Stăm de vorbă cu Aristotel Bunescu, ofițerul de presă al federației . Ce v-a determinat sa îndrăgiţi acest sport?
A.B: Bun găsit stimaţi internauţi! Doream să vă spun stimaţi telespectatori, dar mai este puţin până la lansarea postului nostru de televiziune specializat în şah… Oricum, înainte vor fi radioul şi agenţia de ştiri, toate dedicate şahului.

Mulţumesc, mai întâi, pentru atenţie. Nu este un paradox, nu aveaţi de unde să ştiţi intenţiile mele. Nu prea sunt obişnuit cu această postură, de obicei eu pun întrebări interlocutorilor.
Dar, fiind vorba de şah la mijloc, evident că nu pot să refuz nicio solicitare, mai mult, răspund cu maximă plăcere.
Singura problemă tehnică este că nu ştiu unde veţi posta cele 360 de pagini pe care cred că o să le scriu. Asta, la o primă strigare, ca să parafrazez un gânditor celebru din conducerea actualei şi sper viitoarei conduceri a Federaţiei Române de Şah.

decathlon.roPovestea mea cu şahul este veche, bogată, cu multe personaje, evenimente, sentimente, fotografii, filme, destine care se încadrează perfect la rubrica ”Viaţa bate filmul”.
Ca orice tânăr din deceniile trecute, informat cât de cât cu ce se întâmplă în lumea asta mica sau mare, depinde din ce punct de vedere priveşti, am auzit şi eu despre viaţa lui Robert James Fischer, de confruntările titanice cu ruşii, care aveau de multe ori conotaţii politice.

Apoi am aflat de Aleksandr Alehin, Mihail Botvinnik, Vasili Smîslov, Anatoly Karpov, Gari Kasparov şi toţi ceilalţi. Am trecut prin Alexander Khalifman, amabilul Vishwanathan Anand pe care l-am cunoscut bine la Bucureşti în mai multe ocazii, Ruslan Ponomariov, Rustam Kasimdzhanov, ori vecinul nostru Veselin Topalov. La final au fost Vladimir Kramnik şi norvegianul Magnus Carlsen, despre care scriu acum aproape zilnic, de la podoabă capilară, ochelari, mutări, ambiţii şi jocurile sale de fotbal.              top page

optiblu.roJucam sute şi sute de partide pe internet cu adversari din toate continentele.
Am fost şi la câteva competiţii. Câteva turnee ale jurnaliştilor, unde mereu învingea Ştefan Baciu, de la Radio, din motive prea evidente.
Iar la Braşov, a fost singurul meu turneu în deplasare, tot pentru jurnalişti, la casa memoriala a poetului, eseist, memorialist, ziarist, critic de artă, traducător, diplomat, profesor universitar tot… Ştefan Baciu. Acolo au venit nişte elevi de la cluburi care au luat toate premiile.

În urmă cu ceva ani, am făcut trecerea la Redacţia Sport a Agenţiei Naţionale de presă AGERPRES, unde am cunoscut un celebru ziarist de ciclism şi … şah, domnul Ilie Goga. Colabora cu noi, iar redacţia era viaţa lui.
Nu avea Revelion, sâmbătă, duminică, o zi liberă de la bunul Dumnezeu, în care el să stea acasă. Nu! El venea la redacţie, citea toate ziarele, se uita pe toate agenţiile de presă din lume, era atent la radio şi televizor, atâtea câte erau pe vremea aceea şi apoi se apuca să facă ştiri şi comentarii din şah.

hervis.roEl fiind din altă epocă, a maşinilor mecanice de scris, ne punea pe noi, cei mai tineri dintre colegii săi, să căutăm pe internet ştiri de şah şi apoi să le redactăm pe computere. De la el am auzit pentru prima oară cuvintele magice europe – echecs, ori fide.com. El îmi spunea ce mănâncă cei mai buni şahişti şi alpinişti din lume, avea o cultură fabuloasă. Iar la memorie …. waw!

Ani de zile căutam cu el ştiri prin diverse surse, iar seara dădea telefon la domnul Candea să îl întrebe, care au fost domnule rezultatele ultimelei runde din Turneul internaţional Victor Ciocâltea? Candea a fost primul nume din anturajul romanesc al şahului de care am auzit.
Am început apoi să bat la uşa federaţiei române de specialitate pentru a cunoaşte oamenii şi aşa am văzut cum arată un antrenor federal, un director tehnic, un preşedinte. Este vorba de oamenii care au fost la FR Sah in ultimele decenii.

Sar peste câteva volume de memorii şahiste, pe care sper ca federaţia să le finanţeze în curând şi ajung la zilele noastre.
M-am bucurat pentru marile succese ale familiei Foişor şi am lăcrimat la durerile sale.
eJobsCe mare bucurie şi câte am putut să scriu despre titlul mondial al Sabinei cucerit recent în Statele Unite ale Americii…. Aşa am aflat de cel mai tânăr mare maestru internaţional din lume, Bogdan Deac. Acum nu mai este, pentru că a venit indianul Aryan Chopra, antrenat chiar de Mircea Pârligras.

Am fost apoi în Piaţa Amzei, în apartamentul doamnei Elisabeta Polihroniade, unde am pus la cale o colaborare exemplară.
Aşa am aflat de echipele naţionale are ţării noastre, fiecare om cu personalitatea sa, de antrenorii săi. Cătălin Ardelean este un om de natură specială, din rasa rară a oamenilor pe care doreşti să îi cunoşti mereu, iar pe Ciprian Nanu îl ştiu mai puţin, dar a răspuns amabil solicitărilor mele, de fiecare data.

Încet, încet, am cunoscut apoi actuala conducere a federaţiei, cu domnii Sorin Iacoban (succes în alegerile din septembrie!), Vasile Manole, Corneliu Paşcalău, Vladimir Danilov şi Constantin Ionescu.
campionat sahNatural, au venit conducătorii de grupări sportive, familiile jucătorilor cu care ţin legătura, oamenii care se ocupă de arbitraj, cluburile private, adică tot fenomenul românesc accesibil.

Am intrat în cărţi de şah, colecţii de reviste, pe adresele federaţiilor principale din lume, în istoria şahului românesc la stere.ro. Paralel am fost atent ce se petrece pe plan mondial, cu toate ştirile şi comentariile la zi. Am descoperit mereu oceane peste oceane de informaţii. Nu îţi ajung 5.999 de vieţi doar să te documenezi, când să mai şi redactezi, când să mai şi dai telefoane, ori un sărman de e-amil.
În concluzie, la primul răspuns, acesta a fost începutul. Eu am pus şi finalul ca să aveţi măcar debutul şi prezentul.      top page

R: Când ați început activitatea jurnalistică și unde?
A.B: În 1975 la AGERPRES. Am lucrat 9 ani, perioadă în care am început să public interviuri la prestigioasa revistă Lumea de politică externă, dar şi la Radio România Actualităţi.
feliz.ro Aici am făcut interviuri cu mulţi oameni de cultură, 2 ani cu scriitori, 2 ani cu muzicieni, 2 ani cu pictori, 2 ani cu actori de film şi teatru. Aşa am luat toate artele la rând. Am avut şansa ca tânăr ziarist să îi cunosc pe marii oameni ai României.

Eu am rămas peste ani apropiat pictorilor şi i-am ajutat să deschidă expoziţii şi să îşi vândă lucrările. Asta pentru că mama mea, Adriana Bunescu, a fost o pictoriţă cu vocaţie.
De la tatăl meu, Aristotel Bunescu, am prins rigoarea şi capacitatea de a lua decizii în regim de presiune. Am lucrat apoi la Departamentul internaţional la Scânteia Tineretului, unde am ajuns pentru Ion Cristoiu.
El făcea atunci o revistă de mare efect, Suplimentul literar – artistic. Am fost la externe şi la Tineretul Liber, ziar pe care l-am condus apoi, ca redactor şef, în perioada de glorie a presei de după ’89, când mai erau doar Adevărul şi România Liberă, ca publicaţii centrale.
Trăgeam tiraje incredibile pentru perioada de azi.
Au mai fost televiziuni, posturi de radio, reviste, o adevărată aventură în deşertul presei private. elegance-decor.ro Apoi am revenit la AGERPRES.

Acum sunt proaspăt pensionar

R: Care au fost evenimentele sportive pe care le-ați relatat cu cea mai mare plăcere?
A.B: Vizitele lui Anand la Bucureşti, când era campion mondial. Simultanul dat la Palatul Parlamentului. Turneele de la Parlament şi Palatul Cotroceni. Ca experienţă interesantă a fost Festivalul Olimpic de iarnă al Tineretului European 2013, de la Braşov.

Deoarece v-am invitat la concursul intitulat “Pallas Athena”, vă rog să îmi dați voie să semnez cu un nume legat tot de civilizația greacă…

Aristotel Bunescu                                              top page


Citeste alte articole despre sah pe cezariulian.ro:

Competițiile de șah și abilitățile de business Despre turnee șah și performanta
Festivalul International de Sah SAHUL – Dezvoltare aptitudini si abilitati

 

Share: